Voor de taart:
- 4 eieren
- 200 gram kokosbloesemsuiker
- 200 ml milde olijfolie
- 250 gram speltmeel
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 1/2 zakje bakpoeder (a 8g)
- 300 gram winterpeen, fijngeraspt
- 2 bananen, fijngeprakt
- 1 flinke handvol walnoten, fijngehakt
- Handje vol rozijnen of gedroogde cranberries
- een mespuntje zout
- boter om de springvorm mee in te vetten
- een springvorm van 24 centimeter of 26 centimeter doorsnee
Voor de Icing:
- 1 kuipje creamcheese, bijv. Philadelphia
- 200 gram poedersuiker
- 300 ml volle kwark
Bereiding van de taart:
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Klop met een garde de eieren, de suiker en een mespunt zout tot een schuimige crème.
- Klop vervolgens voorzichtig de olie door de suiker-eisubstantie.
- Zeef het meel, het kaneelpoeder en het bakpoeder boven het eimengsel en meng door elkaar.
- Voeg de geraspte winterpeen, de geprakte bananen, de gehakte walnoten en rozijnen/ cranberries toe.
- Doe het mengsel in de springvorm.
- Bak zo’n 40 á 50 minuten en laat dan afkoelen.
- Laat de taart helemaal afkoelen besmeer voor opdienen met de icing.
Bereiding van de icing:
- Mix alle creamcheese, 150 gram poedersuiker en 200 gram kwark met een mixer door elkaar. Proef.
- Te zuur? Meer suiker.
- Te zoet? Meer kwark.
- Let er wel op dat het een smeerbaar geheel blijft, niet té vloeibaar is.
- Verdeel met de bolle kant van een lepel over de worteltaart. Laat even afkoelen in de ijskast.
- Maak voor opdienen eventueel af met wat walnoten.
Enjoy!